Luke 6: Idealisering

Jeg vet at jeg ubevisst har idealisert mange av de rundt meg. Det tok tid å oppdage det, for vi er jo så vant til vår egen psyke at vi ofte ikke legger merke til den.

Det startet som en beskyttelsesmekanisme da jeg var barn. Hvis menneskene rundt meg var perfekte og det oppsto noe krøll på linjen mellom oss, så måtte det være jeg som hadde gjort noe galt. For hvis de hadde gjort noe dumt eller støtende, hadde det utfordret relasjonen. Og det ble for skremmende for meg. Som små og forsvarsløse barn har vi ikke «råd» til å legge oss ut (i for stor grad) med omsorgspersoner eller andre nære og kjære. Så ved å opprettholde et ideal om den andre, unngår vi å skape konflikt med de menneskene vi er så glad i og avhengige av.

Som barn har idealiseringen en viktig funksjon. Problemet er at de mønstrene som dannes i oss som barn gjerne blir værende der, også etter at vi er voksne og strengt tatt ikke er små og forsvarsløse lenger.

Og de mønstrene sørget for at jeg i tidlig voksenalder sjelden eller aldri turte å ta en konflikt. Jeg husker søsteren min kommenterte en gang for et par tiår siden at det ikke gikk an å krangle med meg, for jeg la meg alltid helt flat. På den måten slapp jeg konflikt og var «trygg».

Problemet var at jeg dermed mistet meg selv og mitt ståsted helt av syne. Idealiseringen hadde en funksjon, men den hadde også en pris. Jeg unngikk konflikt, men jeg unngikk også meg selv. Og det kan skape en del krøll i lengden. Konflikt i seg selv er naturligvis ikke noe mål, tvert imot, men noen ganger er det nødvendig å si fra. Det er umulig å gå gjennom et liv uten at noen tråkker deg på tærne, og hvis vi aldri sier fra, vet heller ikke folk hvor grensene våre går.

Jeg har lagt merke til at jo nærmere folk står meg, jo større er sannsynligheten for at jeg idealiserer. For jo større er jo også det potensielle tapet ved å utfordre relasjonen.

Å oppdage idealiseringen har vært en øyeåpner, og jeg vil si at den faktisk har ført til nærere og mer ekte relasjoner.

Har du noen du idealiserer? Hva gir det deg å idealisere dem? Hva koster det?

Photo by Lucia Gherra on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *